VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Niet iedereen heeft recht op je BSN

Geplaatst op: 25-11-2014, 09:26:52

Bij een online bestelling, het openen van een bankrekening of de inschrijving bij een sportschool; op veel plekken wordt er gevraagd om je gegevens. Meestal zijn dit je naam en adres, maar soms moet je ook je burgerservicenummer (BSN) invullen. Maar is dat in alle gevallen wel terecht?

Het BSN is een uniek persoonsnummer, waaronder nogal wat persoonlijke informatie is vergaard. Dit is aan de ene kant heel handig, want (overheids)instanties kunnen dan op basis van je BSN eenvoudig bij je andere gegevens. Aan de andere kant wil je om die reden niet dat elke organisatie je BSN kent. Dit is wettelijk ook niet toegestaan. Daarom heeft de overheid op wiekrijgtmijngegevens.nl voor je op een rij gezet welke organisaties nu wel en niet over je BSN mogen beschikken. 

Doe de check

Gemeenten, pensioenorganisaties, belastingorganisaties en onderwijsorganisaties zijn een paar voorbeelden van instellingen die op basis van je BSN bij je gegevens kunnen in de Basisregistratie Personen. Ook een aantal stichtingen, zoals stichting BKR, kunnen bij deze gegevens. Als je het niet helemaal vertrouwt op het moment dat een organisatie om je BSN vraagt om bij je persoonsgegevens te komen, kun je er via deze check achter komen of dit terecht is. 

Bron: www.rendement.nl van 25 november 2014.

Vorige pagina